Uraani mahdollistaa tuhatkertaisen tallennuskapasiteetin?

Uraani mahdollistaa tuhatkertaisen tallennuskapasiteetin?
Uraani on monelle ihmiselle kirosana ja vielä useammassa se herättää jonkinlaisia negatiivisia tuntemuksia. Tutkijat ovat kuitenkin löytäneet uuden käyttökohteen uraanille, minkä ansiosta kovalevyjen tallennuskapasiteetti saattaa moninkertaisua nykyisestä.

Nottinghamin yliopiston kemistit ovat löytäneet uuden uraania (U-238; ei radioaktiivinen) sisältävän molekyylin1, joka säilyttää magneettisuutensa erittäin hyvin alhaisissa lämpötiloissa. Tutkijat ovat innoissaan löydöstä, koska tällainen molekyylimagneetti (single-molecule magnet, SMM) saattaa sata- tai jopa tuhatkertaistaa kovalevyjen tallennuskapasiteetin nykyisestä. Toisin sanoen uraanin ansiosta kotikoneiden sisällä voisi raksuttaa tulevaisuudessa kolmen petatavun kovalevy (3000 TB).




Kovalevyissä tieto tallennetaan pieniin magneetteihin, joilla on tietty pinta-ala. Mitä pienempi tuo ala on, niin sitä suurempi tallennustiheys ja sitä enemmän tietoa voidaan tallentaa kovalevylle. Uraania sisältävän molekyylin tehokkuus perustuu siihen, että magneettinen tieto voidaan tallentaa vain yhteen molekyyliin ja kovalevyllehän mahtuu lukematon määrä molekyylejä.

Käytännössä on vielä useita asioita, jotka estävät uraanin pääsyn kovalevyihin. Ensimmäinen on se, että löydetyn yhdisteen magneettisuus säilyy liian alhaisissa lämpötilassa, jotta molekyyliä voitaisiin käyttää mihinkään hyödylliseen. Tutkimuksen suurin anti oli se, että tutkijat löysivät mekanismin jolla SMM-molekyylejä voidaan rakentaa. Uraani on parhaimpia alkuainekandidaatteja SMM-molekyylin rakentamiseen, mitä voitaisiin käyttää tiedontallennuksessa.

1Yhdisteen nimeä en ala suomentamaan vajaavaisten IUPAC-käännöstaitojen vuoksi, mutta englanninkielinen versio löytyy alla olevasta videosta.



Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 1. toukokuuta, 2011 21:51
Tägit
kovalevy
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
  • 7 kommenttia
  • teppoI

    Ei muuta kuin kovalevytehtaita Talvivaaraan :)

    1.5.2011 21:57 #1

  • Tore2003z

    parempaa käyttöä uraanille

    2.5.2011 00:37 #2

  • Thor1993

    Lupaavalta kyllä kuulostaa. Varmasti tulevaisuudessa tarvitaan isompia levyjä kun nykysin (esim. 3D). Mitenköhän nopeita levyjä tosta vois teorias saada? Aikaahan tollasen kovalevyn kehitykseen kuluu, mutta eiköhän se vielä joku päivä.

    2.5.2011 11:04 #3

  • ArttuH5N1

    Tämähän on mahtava uutinen.

    2.5.2011 13:45 #4

  • fanwars

    No niin, ehkä saadaan viimeisetkin pellet uraanikaivosten tieltä kun näitä käyttökohteita alkaa löytyä.

    2.5.2011 16:06 #5

  • Ibanez90

    Originally posted by fanwars: No niin, ehkä saadaan viimeisetkin pellet uraanikaivosten tieltä kun näitä käyttökohteita alkaa löytyä. Niinpä. Sais talvivaara saada luvat tuohon uraaniin :)

    3.5.2011 10:33 #6

  • pzipzi

    Yhdelläkään lyijyä raskaammalla alkuaineella ei ole pysyviä isotooppeja, ne ovat kaikki radioaktiivisia. Niin myös U-238. Sen puoliintumisaika tosin on hyvin pitkä (n. 4,4 miljardia vuotta), joten se ei ole kovinkaan aktiivinen, eli säteile voimakkaasti.

    3.5.2011 10:54 #7

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud