Windows 8:n ARM-versio ei tue perinteisiä työpöytäsovelluksia

Windows 8:n ARM-versio ei tue perinteisiä työpöytäsovelluksia
Microsoft on tarkentanut tiistaisessa keynote-puheessa annettuja lausuntoja sovellusten ristiin toimivuudesta sekä ARM- että x86-alustoilla. Microsoftin BUILD-tapahtumassa puhunut Windows-kehityksen johtaja Stephen Sinosky sanoi esityksessään, että kaikki tapahtumassa esitellyt ominaisuudet tulevat toimimaan perinteisten x86-prosessoreiden lisäksi yhtäläisesti myös ARM-alustoilla.

Jälkeenpäin Sinofsky tarkensi, että Windows 8:n x86-alustalla toimivalle työpöytäversiolle suunnitellut ohjelmat eivät tulevaisuudessakaan ole yhteensopivia käyttöjärjestelmän ARM-alustalla toimivien tablet-versioiden kanssa. "Olemme selvästi kertoneet jo ensimmäisistä CES-messuilla tapahtuneista esittelyistä alkaen, että ARM-tuotteilla ei voida ajaa mitään x86-sovelluksia", Sinofsky selvittää.

Microsoftin edustajan mukaan aiemmassa kommentissa viitattiin pelkästään tapahtumassa esiteltyihin Metro-tyylisiin sovelluksiin.

Sinofskyn mukaan yhteensopivuus ei olisi käytännön kannalta hyvä ratkaisu, sillä sovellusten on kyettävä hyödyntämään laitteiston tarjoamia ominaisuuksia täysipainoisesti, mikä olisi ongelmallista virtualisointia käytettäessä. Virtualisointi esimerkiksi huonontaisi oleellisesti kevyiden laitteiden akkukestoa sekä suorituskykyä.

Intel vihjaisi alustojen yhteensopimattomuudesta jo aiemmin keväällä. Microsoft kielsi Intelin tiedot ja kutsui niitä epätarkoiksi ja paikkansapitämättömiksi, mutta ei selittänyt asiaa tarkemmin. Microsoftin viimeisin kommentti kuitenkin vaikuttaisi vahvistavan täysin Intelin aiemmat väitteet.

Microsoftin tarkoitukena on alusta alkaen ollut tarjota hyötykäyttöönkin soveltuva tablet-alusta kilpailemaan nykyisten lähinnä sisältöjen kulutukseen tarkoitettujen Android- ja iOS-laitteiden rinnalle. Alustan ARM-versioista kuitenkin puuttuu paljolti työpöytäsovellusten mahdollistama hyötykäyttöaspekti, mikä antaa Intelille sekä AMD:lle pitkän etumatkan ARM-pohjaisiin tablet-laitteisiin nähden.

Kirjoittaja: Teemu Laitila @ 16. syyskuuta, 2011 13:05
Tägit
Microsoft Intel Windows 8
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
  • 1 kommentti
  • Lamma

    Quote:Alustan ARM-versioista kuitenkin puuttuu paljolti työpöytäsovellusten mahdollistama hyötykäyttöaspekti, mikä antaa Intelille sekä AMD:lle pitkän etumatkan ARM-pohjaisiin tablet-laitteisiin nähden. Laitteilta siis puuttuu wanhojen työpöytäsovellusten käyttömahdollisuus. Ei ne sovellukset muutenkaan olisi käyttökelpoisia tablet-laitteilla. Toki tuossa menetetään win32-sovellusten etulyöntiasema. Toisaalta aika harva win32/win64-softa olisi muutenkaan käyttökelpoinen kosketusnäytöllä.

    HTML5, CSS3 ja .NET-kielet luovat kyllä hyvät edellytykset tuottaa niitä toimistosoftia uudelle alustalle. Kyllä noilla perustoimistosoftaa vääntää ihan nätisti. Eiköhän HTML5-tuki tule aika nopeasti Visual Studion nykyisen frame/form-formaatin tilalle. Simppeleissä tilanteissa vaihto Metroon onnistunee suoraan jollain konvertterilla.

    17.9.2011 10:21 #1

© 2019 AfterDawn Oy