Tutkijat: Ensimmäinen kvanttitietokone voi olla totta alle 10 vuoden kuluttua

Tutkijat: Ensimmäinen kvanttitietokone voi olla totta alle 10 vuoden kuluttua
Kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut luomaan kubitin, eli kvanttibitin, yhteen piissä olevaan atomiin. Tutkijat onnistuivat kirjoittamaan ja lukemaan dataa piissä olevan fosforin uloimman elektronin spinin avulla.

Tutkijat olivat luoneet systeemin, jossa fosforiatomi oli sijoitettu piihin. Aiemmin kubitti on onnistuttu luomaan timanttiin, mutta piihin sitä ei ole koskaan aiemmin kyetty rakentamaan. Pii on materiaalina otollisempi tutkimuskohde kuin timantti, koska siinä tieto säilyy kauemmin. Tutkimusryhmään kuuluneen Andrew Dzurakin mukaan heidän työnsä on piipohjaisen kvanttilaskennan läpimurto.




Aiemmin on pystytty vain lukemaan tietoa elektronin spinistä. Nyt tietoa on onnistuttu sekä lukemaan että kirjoittamaan elektronin spiniin perustuen.

Seuraavaksi tutkijat yrittävät selvittää miten kaksi kubittia saadaan toimimaan samassa systeemissä. Tämä on välttämätöntä kvanttitietokoneen kehittämiseksi. Tutkijat uskovat, että ensimmäinen kvanttitietokone pystytään rakentamaan 5-10 vuoden kuluttua. Kvantti-informaation siirtäminen saattaa mahdollistua jo 3-4 vuoden kuluttua.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 1. lokakuuta, 2012 20:58
Tägit
kvanttitietokone kvanttipiiri kubitti
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen
  • 1 kommentti
  • RekookeR

    Miten se voi olla mahdollista, mites dekoherenssi ongelma?

    -Reko

    2.10.2012 18:13 #1

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud