Nyt se on julki – Intelin ja AMD:n yhdessä kehittämä prosessori

Nyt se on julki – Intelin ja AMD:n yhdessä kehittämä prosessori
Viime vuoden lopulla kuultiin todellinen uutispommi kun yhtiö kertoi kehittävänsä suoritinta, josta löytyisi ensimmäistä kertaa historiassa AMD:n grafiikkapiiri. Nyt tämä kahdeksannen sukupolven Core M -suoritin on julkaistu.

Virallisesti uutuuteen viitataan messevällä nimihirviöllä, Intel 8th Generation Core with Radeon RX Vega M Graphics. Kyseessä on käytännössä Intelin mallistojaottelussa H-tason yläpuolelle sijoittuva prosessori (35/ 45 wattia), mutta koska kyseessä on rakenteellisesti erilainen tuote kuin Intelin muut suorittimet, on AMD:n Radeon Vega M -ohjaimilla varustetut prosessorit luokiteltu täysin uuteen G-sarjaan.




G-sarjan suorittimissa TDP-arvo voi nousta maksimissaan 100 wattiin, joten ne asemoituvat työpöytä- ja mobiilisuorittimien (S- ja H-luokat) välimaastoon. Intel päätti korkata uuden malliston tavanomaista tehokkaampien suorittimien voimin: saataville on tulossa 100 watin TDP-arvolle speksatut Core i7-8809G- ja Core i7-8709G -prosessorit sekä 65 wattiset Core i7-8705G- ja Core i5-8305G -prosessorit.

Kaikissa uusissa prosessoreissa on neljä ydintä (Kaby Lake), jotka toimivat noin kolmen gigahertsin taajuudella (Turbo-taajuus neljän gigahertsin tasolla). AMD:n kehittämässä erillisessä grafiikkaprosessorissa on tehokkaammassa luokassa 24 laskentayksikköä ja 65 watin malleissa 20 yksikköä. Core i7-8809G on ainoa, jota voidaan ylikellottaa.

Suorittmien pohjalta voidaan kehittää esimerkiksi kompakteja NUC-minitietokoneita, joiden graafinen laskentateho yltää VR-pelaamisen tasolle saakka. Intel esittelikin tällaisen referenssituotteen, Hades Canyonin.

Kirjoittaja: Manu Pitkänen @ 8. tammikuuta, 2018 12:30
Tägit
mobiiliprosessorit kahdeksanytiminen prosessori grafiikkaprosessori prosessori Pelisuorittimet AMD Vega AMD Kaby Lake refresh Kaby Lake Intel
Mainos - kommentit mainoksen jälkeen

© 2024 AfterDawn Oy

Hosted by
Powered by UpCloud